Közép-magyarországi ASzC Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Türingiában jártunk 2014

2015.03.24.

A Leonardo programra leadott pályázatunk célja volt, hogy szakács, pincér és vendéglős tanulóinkkal szakmai gyakorlaton vegyünk részt a Leonardo Mobilitási Projekt keretén belül Türingia tartományban, Németországban.

A gyakorlat célja: a szakmai ismeret és a szakmai idegen nyelv bővítése

A program idejét 4 hétre terveztük.

Partner intézményül a Sigmundsburger Haus Werraquelle GmbH-t választottuk, mert ők már több éves tapasztalattal rendelkeznek, mi pedig benyújtottuk a pályázatot a Leonardo program keretein belül.

A szakmai gyakorlat során a szakács tanulók által elvégzett tevékenységek, feladatok a következők voltak:

4 hét szakmai gyakorlat hideg és meleg konyhában

  • díszítő műveletek elsajátítása

  • dresszingek készítése

  • éttermi melegtészták készítése

  • húsfeldolgozási műveletek

A munkavégzés során elsajátított kompetenciák a következők voltak:

  • a német konyha nyersanyagainak megismerése

  • balesetvédelmi és higiéniai előírások megismerése a konyhában

Ezzel párhuzamosan a tanulók elsajátították a legfontosabb német szakkifejezéseket is.

A szakmai gyakorlat során a pincér tanulók által elvégzett tevékenységek, feladatok a következők voltak:

  • 4 hét gyakorlat szállodák éttermi és konyhai részlegén

  • Eszközök rendezése, polírozása

  • Terítés és az asztalok lerámolása

  • Reggeli büféasztal elkészítése

  • Felszolgálási feladatok

Az egyéb elsajátított készségek és kompetenciák a következők voltak:

  • önálló munka végzés és a csapatszellem erősödése

  • alkalmazkodás más nemzetiségű fiatalokhoz

  • munkavégzés idegen környezetben

  • a német kultúra és tartomány megismerése

Tanulóink helyenként szobarendezési, housekeeping feladatokat is elláttak, ami a hotelszobák, fürdőszobák takarításából, ágyak rendezéséből állt.

A képzési program végén tanulóink egy tanúsítványt kaptak a fogadó intézménytől.

A szakmai gyakorlat mellett a fogadó intézmény gondoskodott a szabadidő kultúrált és hasznos eltöltéséről is.

Csoportunk szabadidős programokon is részt vett, melyek a következők voltak:

  • Látogatás Weimarban, Erfurtban, az ottani nevezetességek megtekintése

  • Szabadidös program, vásárlási lehetőség nagyobb városokban

A szakmai gyakorlat továbbá játékos nyelvi órákkal kezdődött, amelyekre az első két napban került sor. A tanórákat a diákok kivétel nélkül hasznosnak, szórakoztatónak találták, és megadta számukra az első sikerélményt, hogy megszólaltak az adott idegen nyelven.

A tanulók a szakmai gyakorlat alatt nagyfokú fejlődésen mentek keresztül, kezdetben idegen volt számukra, hogy egy másik országban, más kultúrában, más nyelven kell boldogulniuk. Eleinte rengeteg segítséget igényeltek, majd egyre bátrabbak és érdeklődőbbek lettek, mind a német konyha, mind a német kultúra, mind a más nemzetiségű embereket illetően. Bátrabban mertek kérdezni, kommunikálni és tevékenykedni egyaránt. Beszélgetést kezdeményeztek a német kortársaikkal és sikerként könyvelték el, ha valamit megtudtak róluk. Szabadidejükben, szívesen ismerkedtek más nációk diákjaival A gyakorlat során a tanulók csak pozitív visszajelzéseket és megerősítéseket kaptak mind a projektben részt vevő tanároktól, mind pedig a fogadó intézmény összes dolgozója részéről. Valószínűleg ez a fajta pozitív visszajelzés is erősítette önmaguk elfogadását, önbizalmuk növekedését, valamint azt, hogy a szakmai bizonyítvány megszerzését követően bátrabban induljanak neki munkát keresni. Már nem félnek annyira a való világ nehézségeitől. A projekt során megtapasztaltuk, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk az élő nyelvoktatásra. A 2 kísérő tanár megtapasztalta a nemzetközi együttműködés előnyeit, nemzetközi kapcsolatokat létesítettek, valamint a saját intézményünkben folyó képzés színvonalát igyekszünk európai színvonalúvá emelni.

 

 

 

 

 

Hírek, információk


X