Közép-magyarországi ASzC Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Páratlan lehetőség

2015.03.19.

Mi nyelvtanárok tudjuk, hogy számtalan lehetőség adódhat abból, ha valaki elszántan tanulja az általa választott idegen nyelvet.

A Pálóczi Horváth István Szakképző Iskola és Kollégium pincér, illetve szakács tanulói számára páratlan lehetőséggel indult az idei iskolai tanév.

A Leonardo pályázatnak köszönhetően 9 tanuló egy egész hónapig tölthette szakmai gyakorlatát Türingiában, különböző hotelekben, szállodákban.

A kiutazást mentális és nyelvi felkészítés előzte meg, ez utóbbi intenzív kétheti nyelvi kurzust jelentett, amit Sipos Annamária kolléganőm és jómagam tartottunk.

A „kiválasztottak”: 2 fő pincér és 7 fő szakács tanuló 2012. szeptember 24-én két kísérőtanárral indult útnak Németország felé.

Az első néhány napot az ideiglenes szálláson, Scheibe-Alsbach-ban töltöttük.

Ramona Miller tanárnő és Koleszár Gábor asszisztens fogadtak minket, és tartottak több alkalommal játékos nyelvi felkészítést.

A hely csodálatos volt. Mindenfelől hegyek, fenyves erdő vette körül a kis települést. A második napon Weimar-ba utaztunk néhány órás városnézésre, ahol megismerhettük Goethe és Schiller lakhelyét.

Ahogyan teltek a napok, úgy vitték el diákjainkat kettesével a gyakorlati helyekre, melyek négycsillagos szállodák, gyógyszállók voltak.

Sipos Annamária kolléganőmmel mindnyájukat elkísértük és megnéztük, ki hová is kerül. Bártan állíthatom, hogy kiváló, színvonalas helyekkel találkoztunk.

A pozitív visszajelzések már egy-két nap után érkeztek a tanulóktól: „teljesen szabad kezet kaptam a konyhán”, „első héten, egy éjszaka 30 fős „a’la carte”-t megoldottunk”.

A 9 tanuló: Podoba Dávid (szakács), Krizsán Gábor (szakács), Beles Dóra (szakács), Kollár Edina (szakács), Sági Norbert (szakács), Kerti Péter (szakács), Kriston Károly (pincér), Boross Dániel (szakács), Jarábik Dávid (pincér) kivétel nélkül végigdolgozta az egy hónapot.

8 fő kitűnő (5-ös), 1 fő jó (4-es) minősítést kapott a végső értékeléskor, melyet papíron is megkaptak egy „Zertifikat” bizonyítvány formájában.

Mindannyiukkal nagyon meg voltak elégedve munkaadóik, és várják őket vissza, akár véglegesen is.

Ja, és azóta kiválóan készítik el a türingiai gombócot és barna mártást is! :)



Bátorfi Tímea

 

 

Hírek, információk


X