Közép-magyarországi ASzC Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Könyvajánló 2021. március

2021.03.17.

Kertkaland - Termelj magadnak zöldséget!
Dóra Melinda Tünde
Central Médiacsoport Zrt., 2020

Egy röpke kis nyári kalandként indult. Elvetettem pár sárgarépamagot, és hatalmas szenvedély kelt ki belőlük: kertész lettem. Ezzel a könyvvel pedig neked is kedvet szeretnék csinálni ahhoz, hogy szerelembe ess a természettel, a magad termelte friss zöldségekkel, s boldogan álmodozz a saját konyhakertedben.
Sehol nem tudsz olyan jó zöldséghez jutni, mint amit magad termelsz s nem annyira megterhelő, mint gondolod. Nem kell hozzá akkora terület sem: egy öt négyzetméteres balkon is lehet a csemegék forrása, 42 négyzetméternyi veteményes pedig több száz kiló zöldséget is adhat. Ezekre komplett tervet is találsz a könyvben, amelyet aztán saját szád ízére szabhatsz.
Nem baj, ha még sosem csináltál ilyet, igyekeztem minden apró információt összegyűjteni, hogy könnyű legyen a dolgod.
Dóra Melinda Tünde, 15 évet dolgozott gazdasági újságíróként, majd egy hirtelen váltással kertész lett. Az általa alapított Kíváncsi Kert a legjobb budapesti éttermeknek szállít olyan zöldségeket, amelyeket korábban csak Bécsből vagy Párizsból tudtak rendelni. A kertészet módszereit tekintve ökológiai, vagyis inkább csak a kártevők akadályozására, életterük csökkentésére törekszik, nem kipusztításukra, vagy a talaj sterilizálására.

Szuperételek: együnk egészségeset minden nap!
Kelly Pfeiffer
Bioenergetic Kft, 2019

Tudtad, hogy a fodros kel több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és több kalciumot, mint egy pohár tej? Hogy az áfonya gazdagabb antioxidánsban, mint bármely más gyümölcs? És hogy a quinoa nem gabonaféle, hanem mag, ezért teljes mértékben gluténmentes, ugyanakkor a magas vas-, mangán-, lizin- és riboflavin-tartalma révén stabilizálja a vércukorszintet, hozzájárul optimális testsúlyunk megőrzéséhez és serkenti az agyműködést?
A könyvben található közel száz recept megmutatja, hogyan tehetjük ezeket a szuperételeket könnyen elkészíthető, változatos formában mindennapi étkezéseink részévé. Az itt ajánlott levesek, saláták, szendvicsek, könnyű fogások, főételek és desszertek ugyanis legalább kettőt (de nemritkán négyet vagy ötöt is) tartalmaznak ezekből a közismert szuperételekből.
A szerző tanácsait megfogadva biztosak lehetünk benne, hogy minden nap finom és tápláló fogásokat tehetünk magunk és szeretteink tányérjára. Dobjunk egy maréknyi áfonyát a reggeli turmixba, csempésszünk egy kevés csicseriborsót a csokis kekszbe. A variációk száma végtelen, csak a fantáziánkon múlik!

 

- Hubert Márta könyvtárostanár -

Hírek, információk


X