Könyvajánló 2021. február
Barátom, a filodendron - Zöld harmónia az otthonunkban és a szívünkben
Summer Rayne Oakes
Bookline Könyvek,2020
Mindenki megérdemli, hogy megtapasztalja, milyen pozitív hatással van ránk, ha vannak növényeink, amelyekről gondoskodhatunk. A növények ugyanis nemcsak szépek és tisztítják a levegőt, de csökkentik a stresszt, a vérnyomást, és úgy általában is jót tesznek a testünknek és a lelkünknek is. A gondozásuk valójában mindfulness gyakorlat, amely révén megélhetjük, hogy a másokkal való törődés, örömforrás.
Summer Rayne Oakes BARÁTOM, A FILODENDRON című könyve hiánypótló és egészen különleges kötet: nemcsak praktikus gyakorlati információkkal és tanácsokkal lát el bennünket, de újfajta szemléletmódot is képvisel. Útmutatásait követve megtanulhatjuk a növények nézőpontjából szemlélni a világot, modern fogyasztói igényeinket pedig fenntarthatóbbakkal cserélhetjük fel. A jutalmunk zöldellő kert, otthon, és egy kiegyensúlyozottabb, boldogabb élet.
"Lépjünk be hát a növények világába, és fedezzük fel, hogyan kezdhetünk neki a saját személyes zöld életterünk megteremtésének - az otthonunkban, a gondolatainkban és a szívünkben."
Immunerősítő ételek
Mezei Elmira
Jafffa Kiadó, 2020
Manapság egyre több embert foglalkoztat a kérdés, hogy immunrendsze-
rünket hogyan befolyásolja az életmódunk – különösen a táplálkozásunk. Miféle tápanyagok szükségesek ahhoz, hogy megnöveljük ellenálló képességünket?
Hogyan tudjuk felkészíteni szervezetünket a vírusokkal szembeni ellenállásra? Milyen ételek erősíthetik ezt a folyamatot?
Mezei Elmira szerint jobb minden eshetőségre felkészíteni a szervezetet, mert minél erősebbek a védőbástyái, annál könnyebben tud megbirkózni a feladatokkal. Ez a receptgyűjtemény azokra a friss és természetes alapanyagokra helyezi a hangsúlyt, amelyek jótékony tápanyagokkal látják el egész szervezetünket.
Az egészséges étkezés alapja a változatosság és a kiváló minőségű alapanyagok.
Mezei Elmira új szakácskönyve nagy súlyt fektet arra is, hogy a hozzávalók rugalmasan helyettesíthetők legyenek – attól függően, hogy éppen mit tudunk beszerezni. A szerző a hagyományos évkört követi, vagyis arra buzdít, hogy mindig az évszaknak megfelelő, szezonális hozzávalókkal főzzünk.
Stresszes időszakban különösen fontos, hogy megtaláljuk az örömet és a nyugalmat a főzésben, és kombinálni tudjuk a finomat az egészségessel. Az Immunerősítő ételek nem csupán azoknak nyújt segítséget, akik most teszik meg első, óvatos lépéseiket az egészséges táplálkozás irányába, de a már régóta megreformált háztartásoknak is képes új inspirációt adni.
- Hubert Márta könyvtárostanár -