Forralt bor fesztivál 2014.
Örkény város idén is megrendezte a hagyományos forralt bor fesztivált, ahol nemcsak bort, de mindenféle finomságot is lehetett kapni, a színpadon pedig folyamatosan, különféle előadók gondoskodtak a megfelelő hangulatról.
Tavalyi kezdeményezés, hogy a fesztivál keretében ludaskásafőző versenyt is rendeznek, melyre iskolánk is benevezett.
Ludaskását sokféle módon lehet főzni, pörköltesen, húslevessel, paprikásan. Mi próbáltuk ezeket a technológiákat ötvözni: előző nap a csontokból alaplevet készítettünk, kisütöttük a zsírját, amit a kása elkészítéséhez használtunk fel. Különlegességként rizs helyett gerslit, hántolt árpát használtunk.
Az étel elkészítésében a vendéglős osztály egyik csoportja sürgölődött, könnyű dolgunk volt, mert pénteken a 11. osztályos szakácsokkal mindent előkészítettünk.
A sátrakban jó hangulatú, fegyelmezett munka folyt, ismerkedtünk a többiekkel, végigjártuk és -kóstoltuk a rendezvény többi résztvevőjének étkeit, vettünk ezt-azt, szóval igazi fesztiválhangulatban telt a nap.
Délután fél 3-kor a zsűri megkezdte munkáját, végigjárta a sátrakat, dicsérően nyilatkozott az ételünkről, elismerő oklevelet is kaptunk.
A zsűrizés után kóstolás következett jegy ellenében, s amit főztünk, el is fogyott az utolsó szemig!
Magyarné Gaál Mária